Компьютерный форум NoWa.cc Здесь может быть Ваша реклама
Правила Форума
редакция от 22.06.2020
Форум .::NoWa.cc::.
Вернуться   Компьютерный форум NoWa.cc > Общий > Все о вашем доме > Рецепты > Кулинарное разнообразие > Кухни народов мира

Уважаемые пользователи nowa.cc. Мы работаем для вас более 20 лет и сейчас вынуждены просить о финансовой помощи по оплате за сервер.
Окажите посильную поддержку, мы очень надеемся на вас. Реквизиты для переводов ниже.
Webmoney Webmoney WMZ: Z021474945171 Webmoney WME: E159284508897 Webmoney WMUSDT: T206853643180
Кошелёк для вашей помощи YooMoney 4100117770549562
YooMoney Спасибо за поддержку!

Ответ

Опции темы Опции просмотра Language
Старый 20.12.2006, 01:34   #1
Новичок

По умолчанию Македонская кухня

МАКЕДОНСКИ ШАШЛИК

За подготовка на ова јадење за 4 лица потребни ви се следниве производи:
- 500 свинска кртина
- 500 гр. Јагнешко месо
- 2 ленти сланина
- 1 морков
- мешан зеленчук
- 1 главица кромид
- 1 главица прокељ
- свежа зелена пиперка
- 1 главица карфиол
- масло за јадење
- сол и црн пипер
Потребно време за подготовка на ова јадење е 60-тина минути.
Го земаме јагнешкото месо и со остар нож ги отстрануваме коските. Потоа месото го сечеме на плочкасти парчиња, притоа отстранувајќи ги масните делови. Парчињата јагнешко месо ги оставаме настрана. Потоа го земаме свинското месо, па и него го сечеме на плочкасти парчиња, по големина еднакви како и парчињата од јагнешкото месо. И едната лента од сланината ја сечеме на плочкасти парчиња. Потоа го земаме морковот го сечеме по должина на половина, па половинките ги сечеме на 3 дела по должина. Ја земаме главицата кромид, па од четирите страни сечеме покрупни парчиња, оставајќи ја средината на кромидот. Потоа ја земаме иглата на која ќе го редиме ражниќот. Ставаме најпрвин едно парче свинско месо, па едно парче од морковот, потоа парче од сланината. Ја земаме свежата зелена пиперка па и неа ја сечеме на плочкасти парчиња. Потоа на иглата за ражниќот ставаме парче од свинското месо, па парче од свежата пиперка. Потоа редиме парче од јагнешкото месо па парче кромид. Потоа ставаме парче сланина, па парче свинско месо. Истата процедура ја повторува при редењето на секоја од четирите игли за ражниќот. Најодозгора ставаме парче морков. При редењето на шашлиќот нема некое особено правило за редоследот на производите, битно е помеѓу парчињата месо да има парчиња зеленчук, или сланина. Вака подготвените 4 шашлиќи ги посолуваме од двете страни и ги наросуваме со црн пипер. Потоа шашлиќите ги ставаме на скара да се печат. Скарата на која се печат шашлиќите ја поклопуваме со тава. За време на печењето ја тргаме тавата и шашлиќите ги превртуваме за да бидат подеднакво испечени од сите страни. Шашлиќите во текот на печењето ги попрскуваме со масло за јадење. Повторно ја поклопуваме скарата со тава и ги оставаме шашлиќите да се печат. Кога шашлиќите ќе добијат убава румена боја, ги тргаме од скарата и ги ставаме на чинија за послужување. Го земаме преостанатото парче сланина, кое е засечено од едната страна и го ставаме на скарата за печење. За време на печењето го превртуваме, за да биде добро испечено од двете страни. Додека се пече парчето сланина, ги земаме двата претходно сварени компири и ги ставаме на чинијата за сервирање. Секој од компирите го обвиткуваме со листови зелена салата. Потоа во компирите ги забодуваме шашлиќите со врвовите. Кога парчето сланина е печено го тргаме од скарата и го ставаме помеѓу шашлиќите, делумно обвиткувајќи ги. Мешаниот зеленчук го ставаме на краевите на чинијата. И граанчињата од прокељот ги ставаме кон краевите на чинијата, позади шашлиќите, а декорацијата ја завршуваме со ставањето на гранчињата карфиол помеѓу прокељот и мешаниот зеленчук. Со ова македонските шашлиќи се подготвени за дегустација.
Со ова јадење ви предлагаме да се напиете црвено вино.
Добар апетит

Добавлено через 26 минут
--------------------------------------------------------------------------------

Баклава со лешници

Потребно:

- 500 гр. Кори за баклава
- 1 литар вода
- 100 гр. Цели лешници
- 200 гр. Толчени лешници
- 1200 гр. шеќер
- 125 гр. Маргарин
- 1 ванилин шеќер
- масло за јадење

Подготовка:

Ставаме едно тенџере на оган и во него додаваме еден литар вода. Потоа во тенџерето додаваме 1200 гр. шеќер и еден ванилин шеќер. Промешуваме со дрвена мешалка и го оставаме шербетот да врие.

На оган ставаме уште едно тенџере и во него ставаме 125 гр. маргарин. Кон маргаринот во тенџерето додаваме и масло за јадење. Кога маргаринот ќе се растопи го тргаме тенџерето од оган и го ставаме на работната маса.

Ги земаме корите за баклава и секоја една по една со четка за тесто ја намрснуваме со смесата од растопен маргарин и масло за јадење. Потоа врз кората положуваме една метална прачка и кората ја преклопуваме во должина од 10 сантиметри. И преклопениот дел го намрснуваме, па додаваме две лажици толчени лешници.Ја виткаме кората во ролат и ја оставаме на работната маса.

Со четката ја намрснуваме тавата во која ќе ја печеме баклавата. Го земаме подготвениот ролат, ја вадиме металната прачка и го пресекуваме ролатот на 3 парчиња по должина. Секое парче го виткаме во форма на полжав и го редиме во тавата за печење. Постапката ја повторуваме додека ги потрошиме сите кори и целата количина на лешници. Наредените парчиња во тавата со четка ги премачкуваме одозгора со смесата од растопен маргарин и масло за јадење. Ја ставаме тавата во рерна да се пече. Оставаме да се пече 40-тина минути на температура од 200 степени. Ја вадиме испечената баклава од рерна и ја ставаме на работната маса. Топлата баклава ја полеваме со речиси изладен шербет. На секое парче во средината ставаме по еден цел лешник.

Добавлено через 28 минут
--------------------------------------------------------------------------------

МИЊОН ТОРТА

За подготовка на овој десерт потребни ви се следниве производи: - 6 јајца
- 200 гр. шеќер
- 150 гр. чоколада за готвење
- 125 гр. шеќер
- 1 маргарин
- 200 гр. брашно
- 450 гр. мелени ореви
- 125 гр. маргарин
- 1 прашок за печиво
- 125 мл. млеко
Потребно време за подготовка на овој десерт е 60- тина минути.
Во тенџере на оган ставаме 125 гр. маргарин да се растопи. Јајцата ги кршиме и ги делиме белките од жолчките. Белките ги ставаме во сад за матење, а жолчите во сад настрана. Почнуваме да матиме со миксер и во садот додаваме 200 гр. шеќер. Откако шеќерот ќе се растопи го исклучуваме миксерот. Во садот додаваме мелени ореви и меаме со лажица. Потоа го додаваме претходно растопениот и изладен маргарин. Промешуваме за смесата да се соедини. Ги додаваме преостанатите мелени ореви до 200 грама и промешуваме.
Прашокот за печиво го додаваме во садот со брашното. Потоа во садот додаваме брашно. Го додаваме и преостанатиот растопен маргарин и брашно. Мешаме додека не добиеме хомогена смеса.
Тавата за печење ја намрснуваме со маргарин. Во намрсметата тава го ставаме тестото за пандишпан. Го рамниме тестото со лажица. Тавата ја ставаме во рерна. Печеме 15- тина минути на температура од 200 степени.
Во тенџере го ставаме млекото и тенџерето го ставаме на оган. Во тенџерето додаваме 125 гр. шеќер, 125 гр. маргарин и чоколадата искршена на коцки. Мешаме за чоколадата и маргаринот побрзо да се растопат. Го тргаме тенџерето од оган и го ставаме на работната маса. Во тенџерето додаваме 3-4 лажици мелени ореви. Промешуваме.
Во сад за матење ги ставаме 6-те жолчки. Матиме со миксер и додаваме 6 лажици шеќер. Откако шеќерот ќе се растопи го исклучуваме миксерот. Малку прашок за печиво додаваме во садот со 2-3 лажици брашно. Потоа и брашното го додаваме во садот за матење. Промешуваме.
Тавата со испечениот пандишпан ја вадиме од рерна. Врз пандишпанот го нанесуваме жолтото тесто и го размачкуваме со лажица. Тавата ја врашаме во рерна. Печеме уште 10- тина минути на температура од 200 степени. Ја вадиме тавата од рерна. Со нож ги одлепуваме краевите на пандишпанот од тавата. Пандишпанот го ставаме на чинија за торта. Врз пандишпанот го нанесуваме филот. Одозгора наросуваме со мелени ореви. Со нож тортата ја сечеме на парчиња. Парче мињон ставаме на чинија за послужување.
Со овој десерт ви предлагаме да се напиете пенливо вино.
Добар апетит.

Добавлено через 32 минуты

КИФЛИЧКИ CO ВАНИЛА (Посни)

Состоки:

-300 гр. брашно
-300 гр. мелени бадеми
-50 гр. шеќер
-2 ванили
-150 гр. маргарин
-150 гр. шеќер во прав

Подготовка:
Замесете го тестото од брашното, мелените бадеми, шеќерот, ванилата и маргаринот. Од тестото обликувајте ваљачиња во форма на молив, долги околу 6 см. Ставете ги во плех и печете ги на умерена температура. Уште топли валкајте ги во шеќер во прав во кој имате додадено ванила.

Добавлено через 41 минуту

Podvarok so svinsko

potrebno e:
1kg kisela zelka sitno iseckana
1kg svinsko
1 sholja zejtin
sol, biber
zachinal
lorberov list

Najprvo probajte ja zelkata, ako e pokisela odkolku shto sakate da bide predhodno isperete ja so ladna voda.
Iscedete ja i proprzhete na polovina od kolichinata na zejtin i dolijte sosema malku voda.Koga zelkata kje omekne, sipete ja vo ognootporen sad.
Na preostanatiot zejtin proprzhete go mesoto koe predhodno ste go posipale so zachin i posolile, a pred kraj na przhenjeto i pobiberile.
Taka pripremenoto meso stavete go vrz zelkata i prelijte go so preostanatiot zejtin so koj beshe przheno.Mesoto potoa pritisnete go za da navleze podlaboko vo zelkata, posipete ja celata povrshina so sitno izgmechen lorber i prelijte so nekolku lazhici voda.Pechete vo zagreana rerna na umerena temperatura okolu 1 chas.

Последний раз редактировалось betty; 20.12.2006 в 02:38.. Причина: Добавлено сообщение
betty вне форума

Ответить с цитированием Вверх
Здесь может быть Ваша реклама
Здесь может быть Ваша реклама

Реклама: epson l11050керамические гранулы купить москваinnovert vent ivd183b43ekaitenchu cr3-e0-3r3r-1-s-v/n цена

Старый 21.05.2007, 05:43   #2
Ermakovec
Постоялец

По умолчанию Ответ: Македонская кухня

РЫБА В ГОРШОЧКАХ ПО-ОРХИДСКИ
500 г морской рыбы (лучше всего ерша),
1 луковица,
сливочное масло или маргарин,
2—3 картофелины,
1—2 столовые ложки томатной пасты,
2 небольших — соленых огурца,
2—3 столовые ложки сливок,
2 столовые ложки нарубленного зеленого лука,
молотый красный перец на кончике ножа,
0,5 стакана воды.

Репчатый лук мелко нарежьте. Растопите в горшке нежного сливочного масла в течение 20—30 (40) секунд. Положите в горшок лук и перемешайте с маслом. Готовьте в течение 2—3 (4) минут. Добавьте красный перец, воду и картофель, нарезанный по длине овальными плоскими кусочками. Готовьте 5 (6) минут при полной мощности. Перемешайте и готовьте еще 2— 3 (4) минуты. Когда картофель станет мягким, добавьте ароматную пасту, а затем нарезанные ломтиками огурцы и нарезанную кубиками рыбу. Посолите, влейте сливки и, закрыв горшок крышкой, тушите 6 (7) минут при полной мощности. Перемешайте и тушите при 480 Вт еще 2—3 минуты. Перед подачей на стол посыпьте нарезанным зеленым луком.

Старый 26.05.2007, 12:04   #3
Alert
Постоялец

Мелко нарезанный лук пассеруют на сливочном масле до золотистого
цвета, добавляют молотый красный перец, перебранный и промытый
рис, вливают томатный соус и емного воды и варят 10-15 мин.
Сваренный до полуготовности рис смешивают с измельченным мясом,
солят, посыпают черным молотым перцем и зеленью петрушки.
Надрезают верхнюю широкую часть стручка, отгибают ее в виде
крышечки, осторожно удаляют стержень с семенами. Приготовленным
фаршем наполняют стручки, обжаривают их в кипящем масле, чтобы
они утратили запах сырых овощей, укладывают в кастрюлю, заливают
соусом и тушат при слабом кипении до готовности. Соус готовят
так: пассеруют на масле репчатый лук, добавляют муку, красный
молотый перец, томатный соус или свежие помидоры, очищенные и
нарезанные мелкими кусочками, заливают теплой водой или бульоном
и солят по вкусу. Фаршированный перец подают с кислым молоком,
приготовленным так: вливают в кислое молоко яйца и соус, в
котором тушился перец, полученную смесь, помешивая, выдерживают
на огне, не доводя до кипения, пока не загустеет, процеживают
через сито и посыпают зеленью петрушки.

Баранина 150, масло сливочное растопленное 30, перец сладкий
стручковый 150, лук репчатый 20, мука пшеничная 10, помидоры 20
или соус томатный 20, рис 10, молоко кислое 50, яйцо 1/2 шт.,
перец молотый красный 1, перец молотый черный 0,1, зелень
петрушки 5.
Alert вне форума

Старый 08.06.2007, 06:04   #4
Ermakovec
Постоялец

Шашлык по-македонски (раленичи)
500 г свинины,
300 г телятины,
100 г копченого сала,
200 г репчатого лука,
черный молотый перец и соль по вкусу.

Нарезать свинину и телятину кусочками по 40 - 45 г, слегка отбить и посыпать по вкусу молотым черным перцем. Копченое сало нарезать тонкими дольками, лук - крупными кольцами. Смешать мясо с салом и луком, все пересыпать крупной солью, нанизать на шампуры, чередуя кусочки мяса (свинина к телятине в пропорции 2:1), сала и кружочки лука. Жарить шашлык над раскаленными углями, постоянно поворачивая шампуры и сбрызгивая мясо водой. Подать шашлык горячим на шампурах со свежими овощами и зеленью в качестве гарнира.

Старый 19.10.2010, 07:12   #5
Ermakovec
Постоялец

По умолчанию Re: Македонская кухня

КУРИЦА В ГОРЧИЧНОМ СОУСЕ
Курица — 800 г,
масло растительное — 30 г,
масло сливочное или маргарин — 60 г,
соль
Соус:
масло сливочное или маргарин — 20 г,
мука пшеничная — 20 г,
горчица — 20 г,
бульон куриный — 200 г,
сметана или простокваша — 100 г,
яйца — 2 шт.,
уксус — 15 г, соль,
сахар

Потрошеную курицу разделить на порции, посолить, смазать растительным маслом, поместить в духовку и зажарить, часто поливая выделившимся соком или небольшим количеством воды. Из куриных потрохов сварить бульон и дать ему выкипеть наполовину. Из масла и муки приготовить подливку для соуса, развести ее стаканом бульона, добавить туда горчицу и уксус, сметану и прокипятить. Желтки яиц смешать с небольшим количеством соуса и добавить к остальному соусу, проварить его на очень слабом огне или на паровой бане до тех пор, пока не загустеет. Соус заправить солью и сахаром (по щепотке) по вкусу. Курицу полить соусом и прокипятить на очень слабом огне.

Ответ